Zamieszczone przez dominrulez
Zobacz wpis
[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Dodam, że obecnie mam Lesjo 20 i nie wiem, moze mi pękły już (dobre 4 lata jeżdżę) i oryginalne amory. Dlatego chce teraz kupić też nowe amorki i najlepiej osłony amora nowe, pasujące do wszystkiego. Przód mam też zmieniony, na jakieś no-name najtansze - amory, sprezyny i trzyma 40cm).
Czy ktoś wymianiał całość tyłu (amory, spreżyny, osłony, gumy) w kombii z LPG i mający te same problemy i jest zadowolony z efektu (żeby było 40-40,5cm na tyle)?
Komentarz
-
-
tu jest mój wpis z fotkami https://forum.octaviaclub.pl/forum/o...01#post2535901 Obecnie mam Lesjo 19
Możesz też zerknąć do kolegów ze wschodu na różne zestawienia https://www.drive2.ru/b/1878146/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mati8201 Zobacz wpisNiechcę czytać 134 stron - a czy ktoś stosował gumy podwyższające na tył jak ta sprawa wygląda. np coś takiego
http://allegro.pl/guma-podwyzszajaca...677032894.html
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MatiCPK Zobacz wpis
Jakie gumy talerzowe dałeś? Te 29mm? Czy oryginalne 9mm? Amorek stary? Czy jakiś nowy?Ostatnio edytowany przez dominrulez; 41587.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dominrulez Zobacz wpisW sierpniu wyjazd nad morze z pełnym bagażnikiem to zobaczymy
Cappuccino zawsze dają radę
...Moje Cappuccino MPi...
jest jeszcze Fabia 2 FL 1.2 MPi + LPG
sprzedana O1 1.6 MPI AKL + LPG
wcześniej Corsa 1.0 12V "WŚCIEKŁY LITR"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dominrulez Zobacz wpis
Wymieniłem gumy góra i dół na BORSEHUNG. Amortyzatory nie ruszane, wymienione tylko odboje. Nadal trzyma ok. 41,5 cm. W sierpniu wyjazd nad morze z pełnym bagażnikiem to zobaczymy
Ta idzie na dół? https://allegro.pl/oferta/podkladka-...7d-10849833058
Ja mam taką na górę tylko, ale dokupie te na dół.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cichy_ocp Zobacz wpistu jest mój wpis z fotkami https://forum.octaviaclub.pl/forum/o...01#post2535901 Obecnie mam Lesjo 19
Możesz też zerknąć do kolegów ze wschodu na różne zestawienia https://www.drive2.ru/b/1878146/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rodaczek Zobacz wpisTo wrzuć do siebie Monroe SP 3349. Ja mam te zamontowane i mam tak ok. 41cm tylko nie mam gazu.
Czy ktoś wrzucał te sprężyny talerzowe 29mm?
Ciągle myślę, czy wrzucić Lesjo 20 + sprężyny talerzowe 29mm które już mam, czy Monroe 3349 i standardowe sprężyny.
Komentarz
-
-
MatiCPK. Mam te sprężyny od kilku lat. Teraz już nie mierzę jaka jest wysokość, ale nie mam problemów przy dwóch dorosłych na tyle i pełnym bagażniku. Haka nie mam. Mierzone z kołem zapasowym i jak to nazwałeś z pierdołami w bagarku. Wymieniałem same sprężyny. Amory nadal fabryczne. Ostatnio wymieniłem też spr. z przodu też na Monroe SP 3290.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rodaczek Zobacz wpisMatiCPK. Mam te sprężyny od kilku lat. Teraz już nie mierzę jaka jest wysokość, ale nie mam problemów przy dwóch dorosłych na tyle i pełnym bagażniku. Haka nie mam. Mierzone z kołem zapasowym i jak to nazwałeś z pierdołami w bagarku. Wymieniałem same sprężyny. Amory nadal fabryczne. Ostatnio wymieniłem też spr. z przodu też na Monroe SP 3290.
Komentarz
-
-
No i po wymianie na Lesjo 20 HD. Z 36cm wskoczyło na niecałe 37,7cm. Kombi+LPG+hak bez dodatkowego obciążenia tylko zalany paliwemi gazem. Efekt nie satysfakcjonuje mnie do końca więc prawdopodobnie pójdzie w przyszłości zmiana na Monroe. Chyba, że to wina amortyzatorów, albo jeszcze jakiegoś ustrojstwa.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez clawien Zobacz wpisNo i po wymianie na Lesjo 20 HD. Z 36cm wskoczyło na niecałe 37,7cm. Kombi+LPG+hak bez dodatkowego obciążenia tylko zalany paliwemi gazem. Efekt nie satysfakcjonuje mnie do końca więc prawdopodobnie pójdzie w przyszłości zmiana na Monroe. Chyba, że to wina amortyzatorów, albo jeszcze jakiegoś ustrojstwa.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez clawien Zobacz wpisNo i po wymianie na Lesjo 20 HD. Z 36cm wskoczyło na niecałe 37,7cm. Kombi+LPG+hak bez dodatkowego obciążenia tylko zalany paliwemi gazem.
Może coś na przestrzeni lat zmienili w parametrach tych sprężyn - cholera wie...
Zostaje jeszcze opcja ze zmianą podkładek gumowych. Kiedyś takowe kupiłem, ale póki co (kilka lat) ich nie zamontowałem - choć może kiedyś przyjdzie ten dzieńSkoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
Ale lipa, dlatego ja bede dawał te podwyższane gumowe sprezyny. Amorki nowe dawałeś? Jaki przebieg?
Komentarz
-
-
Na czym trzyma Ci 41,5? Lesjo 20? Masz LPG, kombii? (nie doczytałem, masz kombii )
Ta idzie na dół? https://allegro.pl/oferta/podkladka-...7d-10849833058
Ja mam taką na górę tylko, ale dokupie te na dół.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MatiCPK Zobacz wpisCzy ktoś jest w stanie mi pomóc w doradzeniu jakie odboje na tył kupić by pasowały do OII Tour 2011 combii? Amorki KYB Excel G 344459, bo z tego co czytam KYB Ultra SR 354006
są do zawieszeń typu sport.
Komentarz
-
-
Posiadam OII 1.6LPG od niedawna i jak wielu narzekałem na miękki tył (sprężyny z jedną białą kropką czyli najmiększe) nie mogę zrozumieć jak dealer wypuścił takie auto, dwie osoby z tyłu i koła schowane w nadkola, po zmianie sprężyn nie to auto nie zdawałem sobie sprawy, że sama zmiana samych sprężyn tyle daje, wreszcie skoda jedzie jak normalne auto i nie lata po drodze jak stary fiat...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Gigi Zobacz wpiswreszcie skoda jedzie jak normalne auto i nie lata po drodze jak stary fiat...
swego czasu podróżowaliśmy z moim Tatkiem FSO 1500 wyposażonym w jedno dodatkowe pióro z wozu ŻUK i było petarda.
500 kg na pokładzie nie robiło na FIACIORZE żadnego wrażenia.
...Moje Cappuccino MPi...
jest jeszcze Fabia 2 FL 1.2 MPi + LPG
sprzedana O1 1.6 MPI AKL + LPG
wcześniej Corsa 1.0 12V "WŚCIEKŁY LITR"
Komentarz
-
-
Zawsze myślałem, że za jakość prowadzenia tyłu odpowiadają głównie amortyzatory a tu wielkie moje zaskoczenie jaki wpływ ma odpowiednia charakterystyka sprężyn.
Dodam, że miejsce jednej białej kropki poszły używane spręży z kombi TDI z jedną białą i jedna pomarańczową kropką. Auto stoi równo, nie mam już efektu motorówki a przede wszystkim auto normalnie się prowadzi. Miałem już jechać na zbieżność bo auto myszkowało przy wyższych prędkościach (jest sporo postów temacie i wszyscy winę zrzucają na zbieżność) - teraz idzie jak po szynie Zbieżność oczywiście dla świętego spokoju też sprawdzę, następnym krokiem teraz będzie podejście do problemu z falowaniem obrotów i wymiana ogranicznika drzwi...
Komentarz
-
-
Ja jestem przed wymiana samodzielna amorków tył, wybór padł na KYB Excel G 344459, do tego nowe odboje i kielichy mocowania górnego do nadwozia w które wchodzą odboje wraz z śrubami, sprężyny Lesjo 20, sprężyny talerzowe nowe na dół do gniazda wahacza a na górę dam z małym ryzykiem te gumy podwyższane 29mm z allegro dedykowane niby pod ten model. Ale boję się, że będzie słabo się trzymać, ale chyba nie wysunie się, bo ciągle będzie dociśnięta. Opowiadał o tym problemie i dorabiał specjalne tuleje w górne gniazda na kanale TajoActing w filmie Wymiana odbojników Skoda Octavia II tył + podniesienie tylnego zawieszenia - uwagi. Ja kupiłem takie same gumy na górę i myślę, że w kombii z gazem przy nowych amorkach i sprężynach Lejso 20 będę miał 41cm na co liczę (przód mam na 40 obecnie a tył 35 na starych Lesjo 20 - 5 letnich na oryginalnych gumach).
Dam znać jak wyszło i wymiary.
Komentarz
-
-
Ekhm, no to zaszalałem
3 lata temu (06.10.2018, 18:41) umieściłem ten wpis (fragmenty):
Zamieszczone przez Andrzej.P Zobacz wpiswczoraj zakupione Lesjofors LS4285720, dzisiaj założone
Pacjent to O2 2008 1Z3 1.6BSE + gaz + hak (przed FL, nie Tour). Do kompletu w bagażniku normalny zapas + żaba.
Póki co po 100km L/P ~388mm - prawdę powiedziawszy spodziewałem się kilku mm więcej. Sam jestem ciekaw, jak wypadną kolejne pomiary.
Generalnie po tych trzech latach "20stki" trochę siadły; a w sytuacjach, gdy w bagażniku lub na tylnej kanapie pojawiało się dodatkowe obciążenie to tył szedł w okolice 36cm.
Zatem decyzja o wymianie i padło na wspomniane SP3349.
Pierwsze opuszczenie auta: 43,5 / 44 - aż takiego hardcoru się nie spodziewałem. Krótka jazda testowa i jest 42,5 / 43 To nadal trochę za dużo. Czas pokarze, jak ( i czy) te sprężyny jeszcze usiądą; póki co będę testował.
Same wrażenia z jazdy pozytywne - odczuwa się usztywnienie zawieszenia; ale nie jest to kamień,
Muszę podjechać na SKP, aby ustawić światła, bo aktualnie - po podniesieniu się tyłu - świecą dość nisko.
Ciąg dalszy nastąpiSkoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 25mj6 Zobacz wpisI jak wrażenia po wymianie?
PS Jesli chce ktos odkupić nieuzywane podkładki 29mm pod ten model w lepszej cenie niz na allegro to zapraszam.
Komentarz
-
Komentarz